Facebook About Tutobies My Art Lyrics Twitter

"PENIPU!" -7 Cara kesan org menipu!

Assalammualaikum w.b.t..

Okay awal2 word entry mcm gempak je kan penipu tu. Keh3. Rilex-rilex tarik napas jgn semput. Actually Mai nak share dgn hangpa semua pasai mcm mane nak kesan kalau orang menipu. Dr segi saintifik lah kot. Cek pun xtahu sebab jumpe dekat google and guest what xtahu link ape sebab dah lame tertonggeng dalam draft -.- Okay jemput bace dekat bawah.



1. Gelisah

  • usually gelisah ni mmg obvious jugak la. Especially dia nampak mcm tak tentu arah
2. Berpeluh
  • ni lah salah satu tanda yg menunjukkan stress level dia naik and akan berpeluh2 tapi kau jgn pulak tuduh org yg baru lari naik tingkat dua puloh tu menipu xD
3. Tak boleh nak pandang mata ke mata
  • bukan hati2 ke hati tau but mata ke mata gitu. Org pentipu ni biase akan avoid mate kite mase tgh comunicate and dia nak explain.
okay sampai tak msg ? Creative even xlawa sgt xD
4. Mate jadi besar
  • kalau korang perasan lah si dia [bukan bf/gf ok] boleh eyes contact dgn korang, tgk mate hitam dia [kalau biru, maka birulah], kalau mate dia mcm membesar tu tande dia tgh alami stress yg tinggi [Amaran : kalau mate dia semula jadi besar jgn igt dia menipu sepanjang mase xD]
5. Pause yg agak lama
  • Kalau lepas u olsz tanye si dia mcm ckp ermmmm... [ambil mase nak jawab] tu juga tanda2 dia menipu sebab dieorang might be tgh fikir alasan ape yg perlu diberi
6. Nada naik
  • once again bukan na..na..na..nada cinta okay. Ni menunjukkan beliau dah mule sgt stress and study ade mengatakan yg symptom ni biase jd dekat yg penipu dr yg jujur. Contoh macam kau tanye "pergi mane semalam bang Dollah?" Dollah jawab : "MANA AKU PERGI MANA!! [nada naik], aku tolong mak buat puding milo". erh -.-
7. Protes yg melampaui batas kemanusiaan
  • hah kau gitu. Kalau dalam perbualan biase, si dia tu normally akan gune okay "secara jujurlah kan" or "betul sumpah aku cakap", tu menunjukkan dieorg tak harap pun korang percaya. So yg symptom ni jelas menunjukkan dia tgh menipu. [okay sape paham angkat tgn tolong explain dekat Mai sendiri @.@]

Sapa menipu nnt kena kerat lidah. So moral of the story menipu-menipu jugak but perlu ade batas. Kadang2 kite kena tipu untuk jage hati and hubungan right but biar berpada2 okay :) Harap lah ade manfaat ^.^ Wassalam

Tak kait : And again early in the morning typing this entry :D haaa~ gini gaye orang yg cuti sem -.- Btw ape korang akan buat if korang mintak maaf dgn your truly musuh tradisi but at the end dia xreply even dia dah bace text tu?

4 comments:

Arya Estinengtyas said...

berhati2 supaya tak tertipu :)

Nur Amalina Maisarah said...

insya-Allah..Arya pun tau ^^

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

wah best ni, thanks for sharing

Nur Amalina Maisarah said...

Muhammad Faiz : Thankss :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...