Facebook About Tutobies My Art Lyrics Twitter

Tutorial 3 : How to coloured the doodle

Assalammualaikum w.b.t..

Okay dah siap lukis ? Dah siap buat mate dekat doodle ? Belum lagi. Aiyo macam mane mau kale kalau belum maa~ Tekan SINI for tuto lukis doodle and SINI for tuto buat mate pade doodle. Baiklah. Hari ni Mai nak ajar mewarne pulak. Tak susah pun kacang je [chewah time nak belajar tu pening macam ape xD]. Follow steps di bawah :

#1 Korang kena create new layer. Tak tahu mane ? dekat bar yang ade line network tu. Tak tahu mane line network? refer tuto sebelum ni. Hehe. Okay tgk gmbar bawah ni


#2 Okay lepas tu double klik pade file layer yang name layer 2, korang rename je la ape2 so macam nampak sikit beza dengan layer one. Takut tertukar pulak nanti


#3 Okay lepas dah siap yukar name layer baru tu korang drag kan file layer 2 yg dah rename tu ke bawah sekali. Ingat !!! Penting tau untuk drag ke bawah. Okay then korang pergi linenetwork balik. Korang pilih magic wand. Refer gambar. Simbol tu terletak bawah colour wheel tu.

 #4 Okay next lepas dah pilih magic wand ? Korang klik dekat bahagian nak diwarne contoh tudung tu. akan jadi biru. Erh rilex jangan gabra dan meroyan. Jadi nanti. hehe


#5 Okay dah sudah step 4 kan. Korang pergi ke file layer 2 tu or Mai namekan warne. Korang pilih la warne kesukaan korang dekat colour cycle tu. Then pilih bucket dekat bar area pen tu jugak. Then klik pade bahagian yg sebelum ni ade kale magic wand tu. Paham kan? Lepas tu kan ade garisan putus2, rilex jangan menangis merabak, korang pilih selection yg sebaris dengan file, edit and so on tu, korang pilih clear and jajang ! dotted line tu hilang.

 #6 Okay then nak warne bahagian lain korang ulang je balik step yg ke 4 and ke 5. Senang je just slow2 jangan stress2.

#7 Lepas dah siap lukis korang klik file yg sebaris dengan selection tadi and then korang klik save as. Jangan save je tau tapi save as. Lepas tu jangan lupe ! tukar jenis file tu dari SAI ke png sebab kalau lupe alamatnye korang tak boleh la bukak doodle comel korang nnt


Kalau nak ambik je la. Tak comel takpe boleh edit. hehe



.:: Okay dah pun habis tuto melukis dr Mai. Boleh la korang tarik nafas lega dan jerit hurray xD haha. Macam mane susah tak marathon tuto melukis dr Mai? Okay kan. So Wan Nur Hafizah, hopefully dapat bantu awak la okay. If korang still tak paham kan korang boleh je langsung tanye dekat Mai melalui fb Mai dekat navbar Mai dekat atas tu. Thanksss reading my tuto :D Wassalam.

Tak kait : Ingat kalau tak tahu lg care melukis and buat mate refer entry lepas. Link dekat paragraph atas :D

5 comments:

Busyra Bt Takiyudin said...

nice tuto.. comel. :)

Nur Amalina Maisarah said...

heee~thankss Busyra :D

Puteri Afiqah said...

comel ! thanks for the tuto :) sangat membantu ^^

Nur Amalina Maisarah said...

Puteri : hehe sesame :D all the best okeii ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...