Facebook About Tutobies My Art Lyrics Twitter

Maksud Warna and Bilangan Bunga Ros :D

Assalammualaikum w.b.t..

Hoho saje je nak share dekat korang maksud di sebalik warna and bilangan bunga ros. Mane tahu ade yg lucky dapat bunga dari someone tapi clueless tak tahu ape di sebalik bunga tu. And yang bagi pun jangan main bagi sebab mane tahu orang yang korang bagi tu tahu pasal maksud-2 ni nanti salah anggap. Kesian :( So tamau banyak cakap sebab tahu korang malas bace punye lah xD Scroll bawahhhh ^.^


  •  Red roses
           love, beauty, courage and respect, romantic love, congratulation, I love You, well done, sincere
           love, passion


  •  Dark Red rose and Deep Burgundy [maksud same je]
           Unconscious beauty [kau search google kalau tak tahu xD]


 

  •  Single red rose
           I Love You [err nak satu boleh xD]


  •  White rose
           Purity, innocent, silence, secrecy, reverence, humility, youthfulness, 'I am worthy of you'


  •  Light Pink rose
           Admiration, Sympathy, gentleness, grace, gladness, joy, sweetness


  •  Dark pink rose
           appreciation, gratitude, thank you


  •  yellow rose
           joy, gladness, friendship, delight, promise of a new beginning, welcome back, remember me,
           jealousy, 'i'm care'


  •  Yellow with red tip rose
           friendship, falling in love [woooow :D]


  •  Orange rose
           Desire, enthusiasm


  •  Red and white rose
           signify unity


  •  Red and yellow rose
          jovial and happy feeling


  •  Peach rose
           appreciation, closing the deal, let's get together, sincerity, gratitute


  •  Pale peach rose
           Modesty

          
  •  Coral rose
          Desire


  •   Lavender rose
            Love at first sight, enchantment


  •  Black rose [bukan secara semula jadi orang buat ni, kau gile ade rose hitam --']
            Death, farewell


  •  Blue rose [pun bukan secara nature]
           The unattainable, the impossible


  •  Red rosebud
           Purity and loveliness


  •  White rosebud
           symbolic of girlhood


  •  Satu bunga ros warna ape2 je lah kan menggambarkan penuh kesetiaan
  •  Due bunga ros menggambarkan kawini saya [ni orang putih je kau melayu jangan buat, babap kang
  •  6 ros menunjukkan die nakkan disayangi dan dihargai
  •  11 ros menunjukkan yang pemberi and penerima ni mmg tangkap cintan dalam2 lah
  •  13 ros pulak mwnunjukkan kau sebagai secret admire [wooww nak bagi crush la xD]
hoho dah siap entry yang panjang dengan gambar rose ni :D So camane nak gi kedai bunge dah ke tu ? xD Ni just sharing pengetahuan je dengan korang. Nanti kalau ade nak bagi bunga or dapat bunga dari someone kau bukak la blog Mai nak refer tau :p No sekadar perkongsian je okay. Semoga bermanfaat ^.^ Wassalam

Thanks to google image and this site :D jyeeaaahhh

Tak kait : Lenguh tangan2 nak menaip ni :D Tapi seronok sbb baru tahu pasal maksud-2 ni. Purba betulkan xD

7 comments:

Lissa LaLissa said...

wahhh.. banyak nyaa rose., macam-macam makna pulak.. Sy tau ros merah untuk i love you jea., yang lain x tauuu..haha xD

✖BossKucing✖ said...

sy krja kt kdai bnga, ,hari2 tgk rose.. bru tau lak mksudnya. .hehehe

seribupilihan said...

i love red rose..thanks for sharing the info..:-)

Aku Penghibur said...

wahh brtu thu .. thanks infonye

Nur Amalina Maisarah said...

Lissa : ohoho Mai tau kuning n merah je tak tau wujud warne lain xD
BossKucing : wah kerja kedai bunga :D bestnye :D
seribupilihan :same2 :D
Aku Penghibur : heheh sesame :D

LydSunshine said...

Buat susah2 je nak ingat makna setiap warna ni. Kalo i, asalkan bunga tu cantik, warna dia sweet pun i dah suka.

Nur Amalina Maisarah said...

LydSunshine : alah u ni cube kalau ade orang bg u warne hitam nanti, u tak tahu maksud mcm mane :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...