Facebook About Tutobies My Art Lyrics Twitter

Endless Friendship

Assalammualaikum para pembaca ^.^

Firstly harap kite semua dalam lingkungan rahmat dan perlindungan-Nya . Alhamdulillah Mai
masih diberi peluang untuk menulis entry kali ini , eceh ter'skema' pulak xD huahua . Title
entry ni Mai saje buat sebab macam-2 benda yang jadi dekat life sekeliling Mai yang
melibatkan friendship between two or more people habis macam tu saje sebab kan masalah
kecil ke besar ke. Kite ni kalau nak berkawan kena lah mengalah , takkan selalu nak menang
kan . Kawan kite pun ade sabar die , happy die , marah die and etc .

So , for today Mai nak bagi nasihat and picture lah nak tenangkan hati korang yang tengah
bergelojak marah tau bukan benda lain ;p huahua . Okay tak nak serious sangat cakap pasal
topik ni sebab takut ade yang sentap mak ke habis kena condemn blog Mai :D Jangan tau xD
Nasihat Mai ringkas je :

1.Jangan terasa hati or cepat sentap !

.:: ramai kawan-2 yang end dieorang punya friendship sebab terase , salah faham . Cube
korang bincang dekat mane-2 je , meja bulat pun boleh :D hehe . Kalau kawan korang dulu
yang tak nak bertegur sapa dengan korang or ignore korang mesej die . Tak jadi jugak ?
Jumpe die depan-2 . Btw kalau kawan yang korang rase buat salah dekat korang tu dah
apologies , maafkan lah die . I know it is a little bit difficult but kite kena maafkan die
and terima semula die . Die takkan say sorry kan kalau die tak sayang kite . Sedangkan
Nabi Muhammad S.A.W. [selawat dulu] yang tinggi darjat dari kite pun maafkan
umat baginda , ini pulak kite kan . Take the lesson kay guys .


2.Jage hati kawan

.:: Kawan kite ni manusia biase jugak . Nak-2 perempuan , ade mase ABC die datang kan .
[Yang tak tahu ABC errr,tanye kawan-2] . Nak bergurau kasar tu boleh tapi ade had die .
Kalau macam Mai dapat kawan yang jenis tak terase [alhamdulillah] sebab Mai ni kadang-2
gurau kasar nak-2 dengan bestie Mai yang name Amalina tu xD huahua . Die rilex je .
Amalina kalau kau sentap siap kau xD keh-3 , gurau-2 . Kalau nampak muke kawan kite
 tu dah berubah sebab gurauan kite cepat-2 cakap ' erh dude/babe , aku gurau je beb . Yang
kau dah muke macam ayam telan anak tu kenape . Jangan tacing kayh '
*Ps:Ayat tu ubah ikut situasi :D hoho



3.Belajar berdiri sendiri

.:: Kenape kena berdikari terutama mase dalam u ? Sebab orang sekeliling kite tak semestinye
semua suke kite , sometimes depan kite nampak baik kan . Biase lah manusia ramai yang
hipokrit . Mai pun pernah jugak sebab Mai manusia biase . Bile kite dah ajar diri kite
supaya tak bergantung sesiapa dekat dalam dunia ni kecuali Allah , Insya-Allah waktu
kite berseorangan tak ade kawan yang nak kawan [sedih sikit] , kite akan rase biase sebab
'Takpe Allah kan ade bersame aku , Allah akan lindungi aku'. Kalau dah ade sahabat hargai
mereka sebab kawan macam belon . Kena jage die kalau salah langkah die akan terlepas
dari ikatan dan pergi jauh dari kite .



Jadi erm cukuplah Mai membebel , merepek , meroyan tak okay xD . Harap sangat yang
friendship korang dah macam retak menanti belah tu cepat-2 pi repair sebab kite dah besar .
Orang cakap makin besar manusia itu , makin besar ego dan makin susah nak baiki
hubungan bile dah putus [Mai cakap sebenarnya] . Ambillah pengajaran dari pengalaman
sendiri or pengalaman orang lain . Kekasih boleh dicari tetapi kawan yang sejati sukar dicari
apatah lagi diganti . Hargai mereka selagi mereka masih di sisi . Ingatlah orang tersayang ,
patuhi paraturan jalan raya xD haha . Okay Wassalam guys n di bawah ade quotes plus
sedikit gambar pasal friendship ^.^
*Ps : tengok gambar kawan yang korang marah tu , ingat semula saat manis dan happy
mase dengan die ^_^


Maaf kalau ade isi dalam entry ni buat kalian terase , Mai penuh dengan kelemahan . Maaf .

2 comments:

LydSunshine said...

Lagi satu hubungan persahabatan bleh putus ialah sebab ego. Padahal sama2 tau benda tu kecik je. Nak mula tegur tu mulalah masing-masing membesarkan ego sendiri taknak mengalah untuk berbaik.

Pasal berdikari tu, bukan kat U je kena berdikari. Sejak skolah pun kena berdikari. Dan yang paling utama masa dah kerja nanti memang kena berdikari. Peace.

Nur Amalina Maisarah said...

LydSunshine : yesss , strongly agree :D mmg ramai yg ego kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...